people 2569234 1280

Hur Man Hanterar Pengar när man Bor Med en Vän [Ekonomi när du Bor med en Kompis]

Att bo tillsammans med andra är inte lätt. Många vänner som flyttar ihop är till en början riktigt glada och förväntansfulla, och man lova ofta att dela allt lika, både kostnader och hushållssysslor.

Men det dyker allt för ofta upp problem, även mellan de bästa av vänner. Någon kanske betalar sin del utav hyran för sent, och någon annan kanske är besatt av att dela alla kostnader absolut lika, även småsaker såsom tvål och toalettpapper. Man lär sig därför den hårda vägen vad som fungerar och inte när man bor tillsammans med andra, och det är flera saker man bör tänka på att göra för att få saker och ting att fungera.

Här tittar vi närmare på de viktigaste sakerna du bör tänka på och veta när det kommer till att hantera pengar och ekonomi när man bor tillsammans med en vän.

Prata om pengar

Faktum är att kommunikation är det absolut viktigaste när du bor tillsammans med en vän. Detta gäller allt möjligt men inte minst om ekonomi. Detta gör att det blir lättare att lösa problem tidigt och att inte frustration byggs upp långsamt och skapar ett enormt problem längre fram.

Här är några saker det är viktigt att ni som delar boende kommunicerar om:

1. Var tydlig med vem som äger och betalar vad

Det betyder inte att du ska kräva att din rumskompis ska betala sin del av el-räkningen klockan 7 på morgonen dagen då den ska vara betald, men du ska be vänligt om pengarna innan det är för sent. Man kan göra det på ett roligt sätt, men det är viktigt att etablera en rutin som alla är med på. Om till exempel en person har ansvar för att betala hyran kan man sätta ett gemensamt alarm på allas telefoner den 25e varje månad som påminner om att föra över pengar till personen som ska betala. Man kan även sätta en påminnelse nästa dag, om vissa får lönen lite senare.

2. Köp egna möbler

Det är helt enkelt så att om du köper en soffa, så är soffan din att ta med dig när du flyttar ut. Okomplicerat och bra. Det blir dock lite mer komplicerat när alla som bor tillsammans använder soffan, och den blir sliten och får fläckar, men man får acceptera att möbler får något mer slitage när fler personer använder dom.

Om ni precis flyttat hemifrån och ingen har några egna möbler än, så är det bra att prata om vem som ska köpa vad. Det är bättre att en person köper köksbord, en annan köper soffa, en tredje köper en TV etc, istället för att ni delar på saker och ting.

Delar man på kostnaderna för inredningen leder det lätt till konflikt, dels när någon flyttar, men också om något går sönder. Och du behöver inte vända sig till några långivare för att få ihop pengar till möbler. Kolla hellre på loppmarknader och second-handaffärer och investera i slittåliga material.

3. Gör en tabell

Om man är många personer som delar boende  är det smart att göra en tabell som kan sättas upp till exempel på kylskåpet så alla kan se den. Skriv upp allas namn i kolumner som listar hyres- och andra boendekostnader. När någon betalar sina utgifter kryssas deras namn över. Då har alla koll på vem som har betalat, och vem som fortfarande har en skuld — ett utmärkt sätt att motivera alla att betala i tid. Var bara säker på att alla är med på noterna och tycker att det är en okej idé, innan du gör tabellen.

4. Handla tillsammans, betala separat

Även om man inte gillar att handla mat, så kan det bli roligare om man gör det tillsammans. Så ta varsin kundvagn, strosa runt tillsammans men köp er mat separat. På så sätt har man koll på vem som köper vad och hur mycket man har betalat.

Om man planerar att laga mat tillsammans kan man dela upp ingredienserna. När man är redo att laga maten så har alla något att bidra med. Ett annat bra sätt att rättvist fördela matkostnaderna är att turas om och laga mat. Varje rumskompis kan ha någon eller några dagar i veckan där han eller hon ansvarar för att laga middag till de andra.

Undvik detta när ni delar på kostnader:

5. Dela inte på möblerna

Det kanske verkar som en bra idé att dela på kostnaderna för en ny soffgrupp, men det är det inte. Du och dina rumskompisar kommer att flytta ifrån varandra en vacker dag, och man kan inte dela en fåtölj på mitten. Om man delar på något inköp, se då till att kasta det eller sälja det på blocket när ni flyttar.

Som ovan nämnt, om man inte har några tidigare möbler är det bättre att komma överens om vem som ska köpa vad i förväg. Har man många rum kan man dela upp det 50/50. Någon kan köpa köksmöbler, medan den andra köper möbler till vardagsrummet.

6. Lämna inga arga lappar

Många rumskompisar älskar att lämna lappar. Det kan handla om en vänlig påminnelse om att disken i diskhon måste diskas på en gång med en passivt aggressiv smiley bredvid, eller en lapp där rumskompisen meddelar att denne inte kommer att kunna betala hyran i tid, följd av en ledsen smiley.

Den här typen av lappar kan göra vem som helst vansinnig. Om man har ett problem, ett klagomål, eller behöver hjälp, så är det helt enkelt så att man måste prata om det. De allra flesta vill alltid att saker och ting ska fungera i hemmet, och för att stämningen ska vara bra måste kommunikationen mellan rumskompisarna fungera felfritt.

7. Betala inte räkningarna innan alla har bidragit med sin del

Ingen tycker att om att vara i skuld till någon annan, och ingen tycker heller om att behöva be om pengar hela tiden. Även om dina rumskompisar är bortresta på semester, eller nyss blivit arbetslösa, finns det ingen anledning att du ska betala deras del utav hyran.

Antingen betalar alla, eller så betalar ingen. Det är trots allt ett gemensamt ansvar, och ingen rumskompis har ett större ansvar än någon annan. Om det är ditt ansvar att betala in hyran varje månad, gör det klart för dina rumskompisar att du inte kommer att betala hyran fören du fått pengar av alla.

Slutligen

Att dela boende med vänner är roligt och lärorikt, och kan fungera utmärkt och smärtfritt. Men kom ihåg att kommunikation är extremt viktigt och nödvändigt för att situationen ska vara hållbar, och det är extra viktigt att prata om pengar!

Relaterade Inlägg

  • Hur inflation påverkar aktiemarknaden

  • Lyx och prestanda: Marias bilval för en aktiv livsstil

  • Per Holknekts resa: Från skateboardåkare till framgångsrik entreprenör

  • Hur du Kan Spara Kreditkort med ett Kreditkort

  • 8 Psykologiska Tips för att Spara Pengar