Det är komiskt hur vi människor har så kluvna känslor när det kommer till att spendera pengar. En del känner glädje och lycka i att spendera sina hårt tjänade kronor, medan andra inte tycker om att spendera alls. En del känner till och med skuld varje gång de köper någonting.
Är det okej att känna skuld när vi spenderar pengar? Hur kan man undvika att känna skuldkänslor? Skuld är en känslomässig indikator på att vi har gjort något fel, eller så kan det vara ett tecken på att man är för hård mot sig själv. Här följer några riktlinjer som klargör om skuldkänslorna är rimliga eller ej när du spenderar pengar.
När man bör känna skuld i sitt spenderande
I följande scenarion kan det vara hälsosamt att få lite skuldkänslor. Det är ditt samvete som motiverar dig till att förändra ett beteende och göra rätt val för att bli av med skuldkänslorna.
1. När man bryter ett löfte
Låt säga att du och din partner har kommit överens om att inte shoppa nåt mer denna månad, men så går du ändå ut och köper ett par nya skor. Eller så har ni kommit överens om att vänta tills mellandagsrean drar igång innan ni köper en ny TV, men du kan inte hålla dig.
Om du har lovat att inte spendera pengar – håll ditt löfte. För hur kan någon annars lita på dig om du inte håller vad du lovar?
2. Du bad din partner att låta bli
Om du ber din partner att inte gå ut och äta på lunchen mer denna månad eftersom att ni redan spräckt budgeten, gäller det att du inte gör det heller. Packa matlådor och följ er plan tillsammans.
3. Om du redan spräckt budgeten
Om du har 500 kronor att spendera på något kul varje månad, gör något roligt av det. Men när gränsen är nådd bör du kontrollera dig själv och vänta tills nästa månad innan du köper ett par nya skor eller vad det nu kan vara som du är sugen på. Du bedrar bara dig själv och din egen privatekonomi genom att fuska.
4. När det inte är dina egna pengar
Om du är en soffpotatis som inte aktivt bidrar till familjeförsörjningen är dina skuldkänslor fullt rimliga. Även om man är arbetslös kan man bidra till den gemensamma välfärden genom att göra hushållssysslor, handla och laga mat.
5. Om du lever över dina begränsningar eller din ekonomi tillåter
Det är inget farligt i att leva ut någon gång ibland. Men när hela din livsstil handlar om att leva ut över dina begränsningar, så hamnar du i skuldfällor och påverkar din framtid negativt under lång tid framöver. Introducera lite ordning och reda i livet, och var realistisk när det kommer till vad du har råd med.
Det kanske är bekvämt att åka taxi, men det går lika bra att ta bussen. Den värsta skuldfällan inträffar oftast när man börjar ta ut privatlån för att täcka upp sina vardagskostnader, för oavsett hur mycket man jämför lån så finns det inget som är så pass förmånligt att det inte kommer att göra din privatekonomi sämre.
6. Du ljuger om ditt spenderande
Om du har spenderat pengar samtidigt som du nekar till köpen, eller om du spenderat när du sagt åt din partner att inte göra det, så har du förmodligen dubbelt så stora skuldkänslor. Att ljuga om sitt spenderande är en av de största anledningarna till varför man känner skuldkänslor.
7. Du blir skuldsatt
Om du är skuldfri, varför skulle du då någonsin vilja bli skuldsatt? Och om du redan har en skuld, varför skulle du vilja bli ännu mer skuldsatt? Att använda pengar som inte är dina, utan bankens eller någon annans bidrar med massvis av skuldkänslor och det ska det också göra. Se till att betala av alla skulder, och belöna dig sedan med små roliga inköp efter att du är skuldfri. Det är det enda sättet att ansvarsfullt kunna unna sig saker.
Här behöver du inte känna skuld när du spenderar
Om du har en tight budget kan det vara svårt att rättfärdiga även dom minsta inköpen. Här är några scenarion där du inte behöver känna skuld i ditt spenderande.
1. Det var planerat i budgeten
Låt säga att du har en budget på 500 kronor i månaden som du kan spendera på vad du vill mellan himmel och jord, och du ser ett par skor som du älskar. Du kanske inte egentligen behöver ett par nya skor, och det finns ingen riktig anledning till varför du behöver köpa dom. Men så länge de faller inom ramarna för de 500 kronorna så finns det ingen anledning att känna skuldkänslor för köpet, eftersom att du budgeterat in att spendera så mycket på dig själv varje månad.
2. Du har sparat till det
Du har jobbat övertid, tagit några extra arbetspass, hållit dig till din budget, och nu har du äntligen tillräckligt med pengar för att köpa den där nya TVn. Gör det då och känn ingen skuld! Eftersom att du sparat i förtid kommer köpet inte leda till att du blir skuldsatt.
3. När du behöver det
Om man till exempel nyligen fått barn, kommer man troligen behöva spendera lite pengar på nya kläder. Mammakroppen kommer förmodligen varken att trivas i de gamla kläderna, eller passa i de stora gravidkläderna. Kläder är trots allt nödvändigt för att kunna fungera i vardagen, och så länge man håller sig inom ramarna för vad som är rimliga inköp så finns det ingen anledning till att känna skuld.
Slutligen
Hur gör man då för att slippa känna skuldkänslor när man spenderar pengar? Man lär sig helt enkelt att hantera sina pengar på ett smart sätt. Är man realistisk angående sina inköp och inte spenderar pengar på känsla och impuls, kommer man långt. Se till att hålla dig inom ramen för din budget, och bidra i hemmet, så kan du då och då belöna dig med något du önskar.